40 Szerencsi SZC-s diák kapott laptopot

A tavaszi digitális oktatás sok családban nehézséget okozott, mert nem állt a diákok rendelkezésre asztali számítógép vagy laptop. November 12-e óta ismét otthonról tanulnak a középiskolások. Sokaknak még mindig a mobiltelefon az egyetlen eszköz, amivel csatlakozni tudnak az online oktatáshoz.

Az idén 25 éves Cisco Magyarország ötlete nyomán a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány eszközpályázatot hirdetett a Szerencsi-, Nyíregyházi-, és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók részére.

A támogatás célja a hátrányos helyzetű gyermekek beintegrálása a digitális oktatásba.

A sikeres pályázatok eredményeképpen 40 tanuló kapott laptopot a Szerencsi Szakképzési Centrum iskoláiban tanulók közül. Az ünnepélyes átadásra 2020. december 16-án délelőtt került sor.

Az átadó esemény központi helyszíne Szerencsen, a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben volt, ahol a Szerencsi SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola öt nyertes diákja volt jelen, a centrum további 6 intézménye, valamint a Nyíregyházi SZC Webex Boardon keresztül, online csatlakozott az átadóhoz.

A rendezvényen Bukta Márta főigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd résztvevők megtekintették az alkalomra készített verses videóösszeállítást.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédében a digitális eszközök fontosságáról beszélt, arról, hogy olyan gépek álljanak a diákok rendelkezésére, amelyek nemcsak az intézményekben, hanem otthon is segítik a munkájukat. Lényeges, hogy valóban biztosítottak legyenek azok a lehetőségek, amelyekre ahhoz van szükség, hogy valaki a szakmájának a mestere legyen.  – Köszönetemet fejezem ki azért a segítségért, amit a HTTP Alapítványon keresztül azok a vállalkozások nyújtottak, akik támogatták ezt a pályázatot és a szakképzés ügyét. Együtt teszünk azért, hogy a jövőre valóban felkészültek legyünk – hangzott el.

Közel 20 IT cég, kezdeményezőként pedig a Cisco Magyarország is a program mellé állt. Dalos Ottó, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, a HTTP Alapítványon keresztül, több mint 20 éve jó kapcsolatban vannak az iskolákkal. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy ilyen sok oktatási intézményben tudtak segíteni a gyerekeknek.

Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte: a digitális oktatáshoz nagyon sok minden szükséges, de legfontosabb az eszköz és a technika. – A tavaszi időszakban azt láttuk, hogy ez a technika sok helyen nincs meg. Főként a hátrányos helyzetű régiókban, ahol több olyan család él, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy technikai eszközöket, tabletet, laptopot vásároljanak a gyerekeknek. A mai napot is hozzászámolva, ezidáig 217 laptopot tudunk átadni rászoruló diákoknak. Bízom benne, hogy ezen az úton tovább tudunk menni és újabb cégek fognak csatlakozni a kezdeményezéshez – mondta.

Ezt követően Rubi Zsoltné, a Szerencsi SZC kancellárja és Sisák Zoltán, adta át a laptopokat a diákoknak.

Az esemény zárásaként az online jelenlévő iskolák körkapcsolás során fejezték ki hálájukat a HTTP Alapítványnak és a Cisco Magyarországnak.