Kezdőlap

 

Üdvözöljük honlapunkon!


A Szerencsi Szakképzési Centrum 2018/19-es tanávre vonatkozó beiskolázása ágazatokra, szakképesítésekre, köznevelési feladatok ellátására

Megtekintés / Letöltés


 Hírek, események:További információk


INGYENES NYELVI KÉPZÉS

A GINOP 6.1.3 pályázat támogatásával megvalósuló INGYENES nyelvi képzéseket tervezünk.

– A képzés a résztvevők számára INGYENES, beleértve a tankönyvet, elektronikus tananyagot is
– A program az Európai Unió támogatásával valósul meg
– Angol és német nyelvű képzéseket szervezünk
– A projekt várhatóan szeptemberben indul
– A képzési idő 120 óra
– Alapfokú, középfokú és nyelvvizsgára felkészítő kurzusok indulnak
– A képzés tanúsítvánnyal zárul
– A programban 16-65 éves kor közötti és legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkezők vehetnek részt
– A képzések Borsod- Abaúj –Zemplén Megye 18 településén indulnak igény szerint

Kérjük, hogy segítsd a program előkészítését, és töltsd ki ezt a kérdőívet, hogy a képzési szinteket helyszíneket, időpontokat meg tudjuk tervezni!

Az igényfelmérő kérdőívet közvetlenül kitöltheted: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSLsGPJSDNja0HfNiI84Hz6Bvlo8DhtIn_H38scIc8xO3JeA/viewform

A facebook oldalunkat itt érheted el: https://www.facebook.com/ingyenesnyelvtanfolyamborsod

Köszönjük! A Polgármester Ösztöndíjasa

Szabó Alexandra ötödik éve tanulója a Trefort Ágoston Szakgimnázium és Szakközépiskolának. 2016 júniusában szerezte meg a szakács szakmai végzettséget. Jelenleg végzős, 13. évfolyamos szakközépiskolai tanuló, a két éves érettségit adó képzésen vesz részt.

Tanulmányi munkájára a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény jellemző. Vállalt feladatait komolyan veszi, törekvő, céltudatos. Magatartása példamutató, a közösségi életben aktív. Osztályfőnöke, tanárai, osztálytársai bármiben számíthatnak rá. Osztályközösségében közkedvelt személyiség, társai példaképként tekinthetnek rá. Munkához való hozzáállása, önzetlen segítőkészsége példaértékű. Mindig odaáll a jó ügy mellé, az iskolai közösségi szolgálatban végzett tevékenysége is kimagasló. Az elmúlt öt év során állandó szereplője az iskolai ünnepségek irodalmi műsorainak.

Határozott elképzelésekkel rendelkezik a jövőjére vonatkozóan: felsőfokú tanulmányait az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésben szeretné folytatni, tovább bővítve a korábban megszerzett szakmai ismereteit.


Büfé pályázati dokumentáció ide kattintva érhető el!Módosított büfé pályázati kiírás


Pályaválasztási kiállítás a Generali Arénában

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya szervezésében pályaválasztási kiállítás volt Miskolcon, a Generali Arénában.

Az ide látogatók belekóstolhattak a szakmaiság ízébe. Kipróbálhatták az interaktív hegesztést, kóstolhattak különböző ínyencségeket, tájékoztatást kaphattak a továbbtanulást illetően.

Ha lemaradtál volna, vagy valamit elfelejtettek, akkor gyertek 2017.11.15-én Sátoraljaújhelyre!

Várunk a következő kiállításra, Sátoraljaújhelyen a Sportcsarnokba!

Mi ott leszünk!
Keress minket és tagintézményeinket!


A filmet a Szerencsi SzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által kiírt  Miként járul hozzá iskolám az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez?” című felhívására készítette, amelyhez egy feladatlapot is ki kellett tölteni. A pályázatot a megye 9-12. évfolyamos középiskolás diákjai számára írták ki. Iskolánk 10. évfolyamos környezetvédelem és informatika tagozatos diákjai vesznek részt a pályázatban, melynek célja: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő középiskolás diákok környezettudatos látásmódjának a kialakítása és fejlesztése.

A kutatói munka szépségeivel és érdekességeivel ismerkedtek iskolánk érdeklődő tanulói

  1. szeptember 29-én Debrecenben tölthettünk egy hosszú estét, a Debreceni Egyetem által szervezett Kutatók Éjszakáján. Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat kora délutántól késő éjszakáig rengeteg érdekes programot kínált.

A jó hangulat már a vonaton és a villamoson kialakult. Megérkezésünk után, az egyetem előtti téren a Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem közös bemutatóját láthattuk. Megnéztük a legkorszerűbb mentőautót és mentőhelikoptert. Az előadásokig a szabadidőnket az egyetem épületének megismerésével töltöttük.

A csoportból legtöbben a kémiai kísérletek bemutatóján vettek részt. A „szagos, hangos és színes reakciók” mindenkinek maradandó élményt nyújtottak. Különleges, érdekes és szokatlan jelenségeket figyelhettünk meg, például az égő jeget, vagyis, hogy milyen módon viselkednek az anyagok extrém magas és alacsony hőmérsékleten.  Fénykibocsátással (kemolumineszencia), gázfejlődéssel, periodikus színváltozással járó reakciókat láthattunk. A foszfor öngyulladását és a víz alatti égését a kutató tanárok szórakoztató előadása még érdekesebbé tette.

Az orvosi pálya iránt érdeklődő társaink két előadást látogattak meg, amíg mi „robbantgattunk”. Az elsőn olyan transzgenikus technológiákkal ismerkedtek meg, amelyek az idegtudományok rendkívüli fejlődését eredményezhetik. Betekintést kaptak a kísérletes idegtudomány által használt technikákba. A késő esti előadáson az emberi test anatómiai orvoslásában mélyedtek el, megnézhették egy boncterem felépítését, testközelből megszemlélhették a kutatók vagy hallgatók által elkészített plasztinált preparátumokat. Mindezek fontos szerepe az orvosképzésben vitathatatlan, reméljük a bonctermekben kiállított moulage  gyűjtemény látványa nem riasztotta el a fiúkat az orvosi  hivatás választásától.

A matematika intézetben zártuk a napot, ahol készségfejlesztő játékokkal vezettük le a tudományok iránti érdeklődésünk fölös energiáit.

Tartalmas, szép napot tudhatunk magunk mögött, élményekkel gazdagodva tértünk haza.  A szórakozás mellett rövid betekintést kaptunk a kutatói munka szépségeibe és izgalmába. Láthattuk, hogy egy kitartó, kreatív tudóscsapat munkájának eredményei vannak.  Tapasztalatunk, hogy mi fiatalok is részt vehetünk az újítások támogatásában, kedvet kaphatunk a tudományos életpályához.

Nagyon örültünk, hogy lehetőségünk volt részt venni ebben a programban és megismerhettük a Debreceni Egyetemet is.

    Tokaj, 2017. október 26.

Soltész Csenge és Porkoláb Panna
10.B osztály, biológia tagozat

 Újabb sportsiker a TFG-ben!

Évek óta hagyományosan részt vesz a TFG lány, illetve fiú kispályás labdarúgó csapata a Szakképző Intézmények Országos Versenyén. A XI. regionális területi döntő helyszíne az ózdi városi sportcsarnok, illetve városi stadion. A fiúk 16 csapatból IV. helyezést értek el. A női versenyben az ózdi, putnoki, miskolci szakgimnáziumok csapatai versenyeztek az országos döntőbe jutásért. Nagy csatában egy döntetlennel, s két győzelemmel a női csapat kivívta magának a régió győztese címet, s így képviselheti majd a térséget a Budapesten megrendezésre kerülő országos döntőben.

A győztes csapat tagjai: Nagy Nikoletta, Gyarmati Anett, Veleczki Laura, Nagy Panna, Koleszár Fruzsina, Kanyuk Dóra, Tóth Ivett, Oláh Boglárka.

Tokaj, 2017. október 11.

Juhász Zsolt
testnevelő


Nyílt nap a Tokaji Ferenc Gimnáziumban- fotóalbum

Rekord számú érdeklődő a nyílt napon

Intézményünk 2017/2018. tanévének első nyílt napján – 2017. október 9-én – több, mint 30 iskolából közel 300 diákot és szülőt ismertethettünk meg iskolánk munkájával és képzési profiljaival. A látogatók az igazgató asszony általános tájékoztatása után kisebb csoportokban tekintették meg az iskola épületét, infrastruktúráját, felszereltségét és a kollégiumot. A következő órákban a 8. osztályos diákok különböző foglakozásokon vehettek részt: interaktív kínai, robotika, önvédelmi-, karate és lövészet bemutató, nézőpontváltó-érzékenyítő foglalkozás, rendhagyó angol óra. Különböző érdekes méréseket végezhettek speciális környezetvédelmi berendezésekkel, eszközökkel, laboratóriumi gyakorlatokat nézhettek meg szénhidrátokkal, érdekes matematikai számításokkal és eszközökkel ismerkedhettek meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen nagyszámú érdeklődőnek mutathattuk meg intézményünket és munkánkat és reméljük, hogy a november 13-i nyílt napunkon is ilyen szép számú vendéget köszönthetünk az SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumában.

Kónya-Botrágyi Mária


Trittaui diákok a Tokaji Ferenc Gimnáziumban

Ahogy minden évben, idén szeptemberben is találkozhattunk német testvériskolánk, a Trittau Gymnasium 18 tanulójával és két kísérő tanárával. Most ők látogattak el hozzánk Trittauból és töltöttek itt néhány napot, megismerve gimnáziumunkat, Tokajt és a környék nevezetességeit. Vendégeinket izgatottan vártuk a tokaji állomáson szombat délután. Vasárnap a családokkal kirándultak a cserediákok, illetve csoportos állatkert-látogatáson vettünk részt. Tanáraink a hétköznapokra tartalmas programokat szerveztek: hétfőn igazgatónő köszöntésével kezdődött a napunk, majd városnézés, bormúzeum- és színházlátogatás következett. Közben büszkén mutattuk be nekik – természetesen németül – Tokaj nevezetességeit. Másnap megtekintettük a Diósgyőri várat és Lillafüredre utaztunk, ahol megcsodáltuk az Anna-barlangot. A szórakozásé volt a főszerep szerdán délelőtt, hiszen a sátoraljaújhelyi kalandparkban libegőztünk és boboztunk, majd ezután a közelben fekvő tarcali Bánya-tónál pihentünk. A közös programokat az esti búcsúpartival zártuk. A vacsorát egy izgalmakkal teli focimecccs előzte meg, majd az elmúlt napok képsorozatának megtekintésével emlékeztünk vissza a sok-sok örömteli pillanatra.

Érkezésük előtt azt hiszem mindannyian nagyon izgatottak voltunk, én személy szerint féltem, hogy viszonyul majd hozzám a német diáklány. Szótlan lesz vagy beszédes? Ha túl gyorsan beszél majd, hogy fogom megérteni?! De szerencsére sokkal jobban ment, mint gondoltam, és a napok során sikerült nagyon jól megismernünk egymást. Nem csak nyelvtanulás céljából volt hasznos számunkra ez a pár nap. Új barátságokat kötöttünk, valamint rengeteg szép emlékkel lettünk gazdagabbak. Vidáman gondolunk vissza a hét minden percére. Jövőre mi utazunk, már alig várom!

Asztalos Nóra 10. A osztályos tanuló

A programok megvalósításához itt szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak:
Hímesudvar
Tokaji Édesség Bolt
Világörökségi Bormúzeum
Diákönkormányzat
Tokaji Gimnázium és Szakközépiskola Tehetséges Gyermekeinkért Egyesület

Dobrosi Ágnes és Levik Regina német nyelvtanárok


Jön! Jön! Jön! Uwe Kaa

A Goethe Intézet meghívására Magyarországra érkezik Uwe Kaa, német rapper. Iskolánk, az SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma abban a megtiszteltetésben részesül, hogy 2017. október 25-én szerdán 14 órai kezdettel iskolánk aulájában ad egy egy órás élő koncertet diákok számára, ahová a belépés díjtalan.

Ez alkalomból hívunk és várunk titeket nagy szeretettel erre a fantasztikus koncertre!

Ráhangolódásképpen ajánljuk figyelmetekbe az énekes dalait:

https://www.youtube.com/watch?v=RWr5R0X0yFk


Deutsche Gäste aus Trittau

Die letzte Woche blieb für mich ein schönes Erlebnis, da ich viele deutsche Schüler kennen gelernt habe. Am Anfang war ich sehr aufgeregt, weil ich bisher noch keinen Austauschpartner gehabt habe.

18 Schüler und Schülerinnen und zwei Lehrer sind am 9. September in Tokaj angekommen. Sie waren sehr müde, es ist auch kein Wunder, denn sie mussten an diesem Tag sehr früh aufstehen. Nachdem die deutschen SchülerInnen angekommen sind, konnten wir unseren Austauschpartner begrüßen. So habe ich Annika kennen gelernt. Früher haben wir via Internet schon gesprochen, aber persönlich haben wir uns noch nicht getroffen. Nach der Begrüßung sind wir zu uns, nach Taktaharkány gefahren, wo sie auch meine Familie kennen lernen konnte. Schon am ersten Abend nahmen alle SchülerInnen in Tokaj an einer Begrüßungsparty teil, wo wir zusammen einen tollen Abend verbrachten und natürlich die deutsche Sprache üben konnten. Am Sonntag sind wir nach Nyíregyháza in den Zoo gefahren, wo wir viele Tiere bewundern konnten.  Am Montag mussten alle Schüler in die Schule gehen, wo die Gruppe aus Trittau von unserer Direktorin – von Frau Erika Molnár- begrüßt wurde. An diesem Vormittag haben wir den deutschen Schülern sowohl unsere Schule als auch Tokaj vorgestellt. Wir haben die Sehenswürdigkeiten in der Stadt angeschaut, das Weinmuseum und den Rákóczi Keller besucht, wo wir eine Mostprobe erleben konnten. Am Dienstag waren wir in Miskolc: in Diósgyőr haben wir die Burg und in Lillafüred die Anna-Höhle besucht.  An dem nächsten Tag haben wir viel Spaß erlebt: in Sátoraljaújhely sind wir mit der Seilbahn und Bob gefahren, die mir sehr gut gefallen haben. Mit Annika kam ich sehr gut aus, sie hat mit mir immer langsam gesprochen, damit ich alles verstehe, was sie sagt.

Ich freue mich sehr, dass ich an diesem Austauschprogramm teilnehmen durfte und dadurch Annika kennen gelernt habe. Ich hoffe, dass ich nächstes Jahr nach Deutschland fahren und sie wiedersehen kann.

 

Zsolt Patvaros
Klasse 11.ATeSzedd! – re fel!

 Idén is megrendeztük a már hagyománynak számító TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért  akciót az iskolánkban.

A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma tanulói nagy lelkesedéssel indultak neki 2017. 09. 15-én, pénteken a környék megtisztításának. Hagyományosan a Tisza-partján, a Bodrog-parton, a Kilátónál és az iskolánk mögötti hegyre felvezető löszmélyúton vonult végig a lelkes ifjúság.

A kísérő tanárok irányítása alatt mindenki kivette a részét a munkából, így sikerült viszonylag nagy területet átfésülni és az eldobált hulladéktól megtisztítani.

Intézményünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezeti nevelésre, fontosnak tartjuk a mai ifjúság környezeti szemléletének formálását. Többek között ezért is tartjuk kiemelkedő eredménynek, hogy minden évben nagyon sokan jelentkeznek tanulóink közül az önkéntes akcióra.

Kovács Mária szaktanár, szervező


Hatban a Brassai
Sárkánysiker Sukorón

A hétvégén Sukorón rendezték meg az Országos Sárkányhajós Magyar Nagydíjat, melyen az SzSzC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az előkelő 6. helyet szerezte meg. Az országos döntőbe 13 csapat – köztük több profi egység – kvalifikálta magát. A versenyen időfutamokat rendeztek, a csapatoknak kétszer kellett vízre szállniuk és a két futam összesített időeredménye határozta meg a sorrendet. A Brassai sárkányhajós „legénysége”: Vadászi József, Dobos József, Constantinescu Péter, Váji Tamás, Kertész Dávid, Horváth Beáta, Gál Sándor, Balázs Zsolt, Ragályi Letícia, Angyalosi Erika Cintia, Balogh Zoltán, Földvári Levente. Testnevelő: Rakusz Éva.

Forrás: Tiszaújvárosi Krónika


Egy lépéssel közelebb az elfogadáshoz a TFG-ben

Iskolánk képzéseiben nemcsak információátadásra vállalkozunk, de a szemléletformálásra és a személyiségfejlesztésre is megéri időt szánni, így még a tananyag is maradandóbb tudássá válik. A pedagógiai ágazatos képzésben a nevelési és a pedagógiai gyakorlatok lehetővé teszik, hogy intézményi kapcsolataink segítségével tanulóink belelássanak a gyógypedagógiai gondozás területeibe. Ezeken az alkalmakon tanulóink megtapasztalhatják, hogy a fejlesztő tevékenység hatékonyságához milyen eszközöket használnak a gyógypedagógusok és a mentálhigiénés szakemberek. Megismerkedhetnek játékos és zenés fejlesztési lehetőségekkel, sérült emberekhez kerülhetnek közelebb és megérthetik érzéseiket. Az együtt töltött órák után jó megtapasztalni a kölcsönös gazdagodást, tanulóink érzékenyebbek és elfogadóbbak lesznek. A meglátogatott intézményekben gondozottak öröme és vidámsága, hálás tekintete arra ösztönöz, hogy újra visszatérjünk hozzájuk.

Ebben a tanévben szeptembert 26-án két csoport indult útjára. A pedagógiai és családsegítő munkatárs képzésben résztvevő tanulóinkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kistérségi Támogató Szolgálat és Napközi Otthonban látták vendégül a szakemberek. Az intézmény tevékenységének bemutatója után közös kézműves foglalkozással folytatták a tanulók és a gondozottak a napjukat. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Koskovics Erzsébet intézményvezetőnek és munkatársainak, akik örömmel veszik, ha pedagógiás csoport érkezik hozzájuk, és szívesen segítenek a gyakorlati órák tantermen kívüli gazdagításában.

Köszönetet szeretnénk mondani a Nyírteleki Civil Centrum vezetőségének és munkatársaiknak is, ugyanis a 10. évfolyam tanulói náluk tettek látogatást. Az előző tanévben az intézmény vezetője Glückmann Pál előadást tartott iskolánkban, amely keretében bemutatta a szolgáltatásaikat. Az osztályba járó Kovács Vivien édesanyjának közvetítésére is szükség volt, hogy mindez megvalósuljon. Már ekkor tudtam, hogy szeretném megmutatni tanulóimnak ezt a szociális szolgáltató egyesületet, ahol fogyatékos személyek személyi segítő szolgálatát működtetik. Érdemes megtapasztalni, hogy a gyógypedagógiai tevékenységek sokrétűek, és rengeteg sikerélményt adnak. Ehhez jól felkészült szakemberekre van szükség, akik lelkesedéssel beszélnek élményeikről, beengednek minket saját munkaterületeikre. Majoros Attila Györgyné bemutatójának köszönhetően érdekes fejlesztő eszközöket próbálhattak ki a tanulók. Ki gondolná, hogy a sportpoharakkal való játék kifejezetten a jobb és a bal agyfélteke kapcsolatainak javítását szolgálja? A támogatott lakhatást is megismerhettük, azaz egy olyan családi házban is szétnézhettünk, ahol fogyatékos személyek önálló életviteléhez nyújtanak segítséget.

Dobrosi Ágnes
pedagógia munkaközösség-vezető

A tanév folyamán iskolánk valamennyi ágazati képzésben részesülő tanulója több alkalommal is részt vesz majd szakmai, illetve pályaorientációs utakon, kirándulásokon, amit a fenntartó Szerencsi Szakképzési Centrum finanszíroz.

Célunk, hogy felkeltsük és fenntartsuk diákjaink érdeklődését választott szakmájuk iránt, megmutassuk valamennyi ágazatban az elméleti tananyag gyakorlati hasznosulását, lehetőséget teremtsünk a választott szakma minden szegmensének megismerésére, felhívjuk tanulóink figyelmét a szakirányú továbbtanulás lehetőségére.

Partnereink több ágazatban a szakmai érettségi vizsga megszerzése után biztos munkahelyet ajánlanak a szakgimnáziumi képzést választott tanulóknak.


A TFG elnyerte az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet

Iskolánk, az SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma az utóbbi években többször részt vett az Európai Unióhoz szorosan kapcsolódó országos programokban, pályázatokban pl.: Euroscola játék. Ennek köszönhetően kaptunk meghívást, hogy hazánkban először – további 24 középiskolával együtt – részt vehessünk egy olyan programban, melynek során elnyerhettük az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet.

A program célja, hogy a részt vevő diákok és tanárok megismerjék az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és annak fontosságát, az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatokban. További cél a fiatalok felvilágosítása arról, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Unión belül, és hogyan válhatnak az Unió aktív állampolgárává.

A programban egy koordináló pedagógus (senior nagykövet) segítségével a kiválasztott diákok (junior nagykövetek) különböző, az Unióval kapcsolatos rendezvények, versenyek, műsorok megszervezésében és lebonyolításában vettek részt. Próbálták a mai fiatalok számára megfoghatóvá és könnyebben érthetővé tenni az Európai Unió működését, értékeit és felhívni a figyelmet arra, hogy közös érdekünk az eddig elért eredmények megőrzése és továbbfejlesztése.

Szeptember 6-án, a díjátadó ünnepségen, amely a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban került megrendezésre, iskolánk igazgatónője Molnárné Tóth Erika, Lővei Andreától az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetőjétől vehette át a cím elnyerését jelképező plakettet.

Az átadó ünnepség részeként a jelen lévő junior nagykövetek egy-egy színvonalas prezentáció formájában bemutatták a tanév során megvalósított tevékenységeiket és ezt követően a felkészítő tanáraikkal együtt megkapták a programban történő részvételüket elismerő okleveleket.

A munka azonban nem áll meg. Ebben a tanévben is számos, változatos programmal készülünk, hogy az eddig megszerzett tapasztalatainkat átadhassuk és folyatassuk az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek elmélyítését. Ennek részeként október közepén a senior nagykövetek testközelből tapasztalhatják meg az Európai Unió Parlamentjének működését egy brüsszeli tanulmányút során. A junior nagykövetek pedig a közeljövőben egy két napos programon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek egymással, ötleteket cserélhetnek.

Junior nagyköveteink: Borbély Lili 12. A, Kocsis Nóra 12. A, Fekete Gabriella 12. A, Mudri Panna 12. A, Farkas Bettina 12. B, Hadzsi Kristóf 12. B osztályos tanulók.

A feladatok ellátása és mentori szerep teljesítése érdekében várjuk új junior nagykövetek jelentkezését!

 

Tóth Attila
Senior nagykövet

Elsőként a vállalatcsoportban
Duális képzés a MOL Petrolkémiában

A MOL Petrolkémia Zrt. (MPK) elindította a duális szakképzést a vegyésztechnikus, valamint a villanyszerelő tanulók gyakorlati oktatására.

A duális képzésben résztvevő villanyszerelő tanulók szeptembertől az elméleti ismereteket a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában a vegyésztechnikus tanulók pedig a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumban sajátítják el, a gyakorlati képzéshez az MPK biztosítja a feltételeket. A MOL-csoport tavaly, a hosszú távú stratégiájának meghirdetésekor elkötelezte magát arra vonatkozóan, hogy a jövőben a petrolkémia sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vállalatcsoportban. A petrolkémiai technológiai folyamatok során a szénhidrogén alapanyagból vegyipari termékeket, műanyagipari alapanyagokat készítenek. A vállalat a jelenlegi értékláncát további speciális termékek előállításával kívánja meghosszabbítani. Ennek részeként a MOL több fázisban, mintegy 4,5 milliárd dolláros beruházást hajt végre a következő 15 évben. A már meglévő- és a felépülő technológiák biztonságos üzemeltetéséhez szükséges szakképzett munkaerő-utánpótlás biztosításához az MPK a MOL-csoporton belül elsőként indít duális képzéseket a régió szakközépiskoláival. A képzés során a diákok értékes munkatapasztalatot szerezhetnek a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi műszeres analitikai laboratóriumában, tanműhelyében, tantermeiben és üzemeiben, ahol a 2017-2018- as tanévtől 30 vegyésztechnikus és 5 villanyszerelő tanuló gyakorlati oktatását végzi majd a vállalat korszerű labor- és taneszközök segítségével.

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy tevékenyen részt vegyünk az utánpótlás nevelésében, és nemcsak a vállalaton belül, hanem az oktatási rendszerben is nagyobb szerepet vállaljunk. Szakmai gyakorlatra már évek óta fogadunk középiskolás diákokat és egyetemistákat egyaránt. A szeptembertől induló duális képzés mind vállalatunknak, mind a diákoknak egyaránt előnyös, hiszen a résztvevők korszerű és gyakorlatorientált feltételek biztosításával, vállalati környezetben szerezhetnek naprakész szakmai tapasztalatot, amit azonnal tudnak majd a munka világában hasznosítani – mondta Huff Zsolt, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója. A duális képzés során legjobban teljesítő diákok munkalehetőséget is kaphatnak a vállalatnál, ahol nemzetközi környezetben, szakmai karrier vár rájuk.

Forrás: Tiszaújvárosi Krónika

Középiskolás fokon

A SZSZC Brassai Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskolában a nyár folyamán megújult az iskola tornatermének padlózata, térelválasztót szereltek fel a 13-as teremben.

A demonstrációs terem kialakítása és a konditerem felújítása folyamatban van, a III. emeleti nyílászárók cseréje ősszel várható. A szakközépiskolában 5 osztályban, 104 tanuló, a szakgimnáziumban 4 osztályban 100 tanuló kezdte meg nappali tagozaton a 2017/2018- as tanévet.

– Iskolánkban jelenleg 10 szakmát oktatunk, az idei tanévben új szakma a szociális gondozó és ápoló, valamint a pénzügyi-számviteli ügyintéző. Külső gyakorlati képzőhelyeink száma bővült, villanyszerelőink az MOL Petrolkémia tanműhelyében is tanulhatják már a szakmájukat – tudtuk meg Jakab Dénes igazgatótól.

– Személyi változások is történtek a nyár folyamán. Vezetőségünknek régi-új tagjai vannak. 2017. július elsejétől ismét én látom el az igazgatói feladatokat, az általános igazgató-helyettesi feladatokat pedig Bukta Márta. A szakképzési feladatokért felelős igazgató-helyettesünk Vass Mátyás, a nevelési-oktatási feladatokért felelős igazgató-helyettesünk pedig Poórné Aranyosi Amália. A gyakorlati oktatás vezetői feladatait a továbbiakban Páricsi Tamás látja el. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium is – szokás szerint – az első tanítási napon köszöntötte régi és új diákjait, összesen 637-et.

– Az öt bejövő osztálynak 117 tanulója van, akik a hat évfolyamos gimnáziumi képzés, a négy évfolyamos gimnáziumi képzés, az emelt matematika/informatika gimnáziumi képzés, a négy évfolyamos gimnáziumi képzés és az öt évfolyamos nyelvi előkészítő gimnáziumi osztály közül választhattak. Ami a szervezeti változásokat illeti, a mezőcsáti tagintézményünk, mely egy tanévig volt hozzánk csatolva, kivált és újra önálló intézmény lett. A pedagógus létszámban is történtek változások, GYES-ről tért vissza három kolléganő, két kolléga távozott, egy német szakos és egy kollégiumi nevelőtanár, helyükre új kollégákat vettünk fel pályázati úton. A kollégium vezetésében van még változás, jelenleg Szaniszló László általános intézményvezető-helyettes látja el a feladatot. – tudtuk meg Erdélyi Lajos intézményvezetőtől.

– Mivel kifutott az utolsó gépész osztályunk, így mostantól nem képzünk diákokat ezen a területen, továbbá nem indul közgazdasági képzés, az úgynevezett. „profiltisztítás” eredményeképpen. Kifutó rendszerben marad meg a képzés a korábbi gépészhez hasonlóan. Mivel ez az információ öt nappal a határidő után vált nyilvánossá, az idei tanévre már nem volt lehetőségünk új képzést beindítani. Mindössze az általános gimnáziumi osztályba felvettek számát tudtuk bővíteni. Jövőre azonban tervezzük egy angol tagozatos osztály indítását, ezen kívül még egy másik tagozatot is, ám erről még nincs döntés. Természetesen előtte megkérdezzük az érintett általános iskolák diákjait, tanárait és a szülőket, hogy milyen javaslatuk van – mondta az intézmény vezetője.

Az oldalt írta: Berta Judit, Elek-Makkai Anett és Fodor Petronella
Forrás: Tiszaújvárosi Krónika


Sátoraljaújhely első egyetemi polgárai lettek

 

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetem Sátoraljaújhelyi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjában.

Az egyetem szellemisége

– 755 éve kapta Sátoraljaújhely a városi rangot – mondta köszöntőjében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Az azóta eltelt időszakban sok minden történt a városban, egyvalami nem: egyetemi tanévnyitó. Köszönetet mondok mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy Sátoraljaújhelyen is megindulhasson a felsőoktatási képzés. A szellemiség soha nem marad meg a falak között, így hiszem, az egyetem szellemisége az egész városra kisugárzik majd. Ez a nap vége annak a munkának, amit több éve kezdtünk el, de még inkább egy újnak a kezdete. Az egyetemmel együtt a városnak is közös érdeke, hogy a hallgatók jól érezzék magukat nálunk és megkapják a szükséges tudást ahhoz, hogy a végzés után egy sikeres életpályát fussanak be.

A perc jelentősége

– Öröm számomra, hogy eljutottunk idáig – mondta az egyetemi eskütétel után dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. – Hosszú, rögös munka volt, de megérte. Amikor dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elkezdte kidolgozni közösségi felsőoktatási képzési központok megalakításának a lehetőségét, akkor nem elsősorban Sátoraljaújhelyre tervezte azt. Az itteni városvezetés azonban felismerte a lehetőséget és az államtitkár úr támogatásáról biztosította a zempléni várost. Ezt követően kezdődött meg a Miskolci Egyetemmel az a közös munka, amelynek köszönhetően most itt vagyunk.

– Ennek a percnek irtózatos jelentősége van – mondta tanévnyitó beszédében prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. – Végtelen öröm és megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és megnyithatom a 2017/18-as tanévet. A Miskolci Egyetem az elsők között van, akik ezt a képzési formát is bevezették. Az egyetemünknek feltett szándéka, hogy a térségben marasztalja a tehetséges fiatalokat. Ennek is része a képzés sátoraljaújhelyi beindítása.  ÉM-BG

Az újhelyi képzésről

Gépészmérnök alapképzési szak és diplomás ápolás és betegellátás alapképzési szak indult a Miskolci Egyetem égisze alatt, kihelyezett formában Sátoraljaújhelyen. A két szakon közel negyven hallgató kezdi meg a tanulmányait. Az oktatásnak a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája épülete ad otthont. A tanévnyitó után ott történt meg a hallgatók beiratkozása. Az oktatás szeptember 11-én veszi kezdetét.

Forrás: Észak-Magyarország

A Szerencsi Szakképzési Centrum logó tervezési pályázatot írt ki diákjai számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Szerencsi Szakképzési Centrum logójának megtervezésére

 

1. A pályázat tárgya

A SZSZC logója (feliratos és felirat nélküli változatban; felirat: Szerencsi Szakképzési Centrum)

2. A pályázat kiírója

Szerencsi Szakképzési Centrum (SZSZC), 3900 Szerencs, Rákóczi út 93.

3. Elvárások

A logó legyen alkalmas különféle felületeken (szórólap, honlap, névjegykártya, médiafelületek stb.) való megjelenésre.

4. A pályázatok értékelése

A Centrum szabadon dönthet arról, melyik grafikai tervet valósítja meg. A beérkező pályaműveket

– a szerző kilétének ismerete nélkül, jelige alapján

– 10 fős, a Centrum vezetőségéből álló zsűri bírálja el.

A pályázók e-mailben kapnak értesítést a zsűri döntéséről.

A döntéssel szemben kifogásnak nincs helye.

5. A pályázat díjazása

A nyertes pályázó az alábbi elismerésben részesül:

• a nyertes pályamunka készítője a grafikák felhasználásra alkalmas formájának átadása után bruttó 30 000 Ft díjban részesül, amely magában foglalja a logó és az arculati elemek teljes körű, kizárólagos felhasználási jogát;

• a Centrum honlapján feltüntetjük a pályamunkát és alkotóját;

6. A pályázat beérkezésének határideje

2017. szeptember 29.

7. Pályázati feltételek

A pályázó a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket.

Nevezési díj nincs. Egy pályázó maximum három pályamunkával nevezhet.

A nyertes pályázat anyagának felhasználására a Szerencsi Szakképzési Centrum (SZSZC) teljes és kizárólagos jogot szerez. Amennyiben a nyertes pályázat felhasználása során az SZSZC részéről felmerül a módosítás igénye, a pályázó vállalja a módosítások elvégzését. A határidő után beérkezett valamint a hiányosan kitöltött vagy a pályázati kiírásban foglaltaknak nem megfelelően beadott pályázati anyagokat az SZSZC-nek nem áll módjában elfogadni. Az SZSZC kizárja a hiánypótlás lehetőségét.

Amennyiben több személy együtt kíván részt venni a pályázaton, ezen személyek az SZSZC számára egy pályázónak számítanak. A pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy a beadott pályázati munka erre a pályázati kiírásra született, más személy jogát nem sérti, valamint más személynek nem áll fenn olyan joga, amely az SZSZC pályázati munkákra vonatkozó jogszerzését akadályozná vagy bármilyen módon korlátozná. Mindezen esetekben a pályázót terheli a teljes körű felelősség, amelyet a pályázó a jelen pályázati kiírás részét képező nyilatkozatban vállal.

A pályázó vállalja, hogy a pályamunkák elkészítésénél jogdíjas elemeket nem használ. A pályázó kizárólag saját, eredeti szerzői alkotásával pályázhat. E feltétel hiánya esetén a pályázat érvénytelenné válik, és a pályázó díjat nem kaphat. Amennyiben ez a későbbiekben válik ismertté, a pályázó köteles a díjat visszafizetni és az SZSZC-vel szemben más személy által – szerzői jogsértés címen – esetlegesen támasztott mindennemű követelésért helytállni.

Az SZSZC kizárhatja azt a pályázatot, amely nem felel meg a formai követelményeknek. Az SZSZC fenntartja a jogot, hogy amennyiben nem találja megfelelőnek a beérkezett művek színvonalát, a pályázatot eredménytelenné nyilvánítsa.

Az SZSZC döntése ellen kifogásnak helye nincs.

8. A pályázat alaki követelményei

• a logótervet megfelelő felbontásban (legalább 300×300 pixel) kell beküldeni

9. A pályázat benyújtása

Az elkészült logóterveket az alábbi email címre szükséges eljuttatni: logo@szerencsiszc.hu

Az elkészített logótervet minden esetben csatolni kell, továbbá az emailben fel kell tüntetni a pályázó jeligéjét.

Ezek hiányában a pályázat érvénytelennek tekintendő.

10. Általános elvárások az arculat kapcsán

Elvárások az arculatra vonatkozóan:

• letisztult és egyszerű vizuális megjelenés;

• könnyű beazonosíthatóság;

• a sztereotíp, elkoptatott, sémaszerű formák és szimbólumok kerülése.

2017. szeptember 08.

KRÉTA Tanügyigazgatási Rendszerrel kapcsolatos tájékoztatót szervezett a Szerencsi Szakképzési Centrum

 

A Szerencsi Szakképzési Centrum 2017. szeptember 4-én KRÉTA rendszerrel kapcsolatos tájékoztatót szervezett tagintézményei részére. Az esemény helyszínéül a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szolgált. A rendezvényen a hét tagintézmény KRÉTA Tanügyigazgatási Rendszer működésében jártas szakmai és technikai felelősei képviseltették magukat.

Kovács Enikő főigazgató köszöntette a megjelenteket, ezt követően a megbeszélést Sági Zoltán szakképzési referens indította szakmai oldalról, majd Nóta Dávid rendszergazda informatikai előadása következett. A tájékoztatást követően a tagintézmények, valamint a Centrum képviselői összegezték a KRÉTA rendszer használatával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a feltárt problémákra kínált gyors és praktikus megoldásokat.

De mi is valójában a KRÉTA Tanügyigazgatási Rendszer?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a KRÉTA bevezetésekor céljául tűzte ki a centrumok és tagintézményeik adminisztációjának egységesítését a tanárok, a diákok, és az adminisztrátorok részéről is.

Leghasznosabb funkciói:

Tanórákkal kapcsolatos adminisztráció vezetése
Tanulói hiányzás és érdemjegyek kezelése
Használatával a szülők szinte azonnal értesülhetnek gyermekeik érdemjegyeiről
Kezeli a tanárok munkaidő beosztását
Naprakészen követi a jogszabályok változásait

Főbb moduljai:

Adminisztrációs modul
Elektronikus napló modul
Elektronikus ellenőrző könyv modul
Dokumentumkészítő modul
Iktatószoftver
A KRÉTA rendszer adta lehetőségekről bővebben a KRÉTA Iskolai Alaprendszer hivatalos oldalán olvashat.


 Jelentkezz hiányszakmára!

 Érdekel?
Jelentkezz még ma!