Ugrás a fő tartalomra

3900 Szerencs, Rákóczi Ferenc út 125.


+3647200123

Specialitásunk


Jó tudnod, miért mi vagyunk azok, akiket választanod kell!

Okleveles oktatási szakasszisztens technikusi képzés

2022/2023-as tanév nagy jelentőségű újdonsága az okleveles oktatási szakasszisztens technikusi képzés, mely a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnáziumban indult el.

Az oktatás ágazat 5 éves képzése, amely érettségi és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az oktatási szakasszisztens bölcsődében, óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban, családi napközi, pedagógiai szakszolgálat intézményében foglalkoztatott személy, aki segíti a szakemberek munkáját.

Ajánlott mindazok számára, akik szívesen foglalkoznak gyermekekkel, akik érdeklődnek a pedagógus hivatás iránt.

A képzés egy felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján működik, mely emelt szintű szakmai tudást biztosít. A résztvevők ágazati alapoktatása a megegyezik a technikumi képzésben résztvevőkével, a felsőoktatással közösen meghatározott többlet tananyagtartalmak a szakirányú oktatás szakaszában épülnek be a képzésbe. A tanulók a képzés megfelelő tanulmányi eredménnyel történt teljesítését követően egyenes úton, már megszerzett kreditekkel juthatnak be a szakirányú felsőoktatásba.

A képzést elvégzett tanulók technikusi oklevelében pedig már a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölés jelenik meg.

 

Édesipari képzés

A Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában indítjuk édességkészítő képzést. Szerencsen korábban is nagy hagyománya volt az édesipari képzésnek, három helyi édesipari cég összefogásával indult újra az oktatás.

Az édességkészítő képzéshez alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság szükséges, a képzési idő pedig 3 év.

A beiskolázás tapasztalatai alapján nagy az érdeklődés a szakma iránt, minden évben be tudják tölteni a férőhelyeket. A tanulók nagyon élvezik a gyakorlati oktatást, ahol megtanulják az alapvető sütési eszközök használatát, a receptszámítást és annak alkalmazását, valamint jelentősen és látványosan fejlődik a kézügyességük.

A végzett szakmunkás élelmiszer előállító (nem feltétlenül édességkészítő) üzemben is elhelyezkedhet. Olyan területen dolgozhat, amelyre mindig is szükség van-, és lesz is a jövőben. Mivel a szakma igen sokrétű, a kezdeti alapgyakorlat megszerzése után, kellő szorgalommal és kitartással tovább képezheti magát olyan területen, amely a legközelebb áll hozzá.

Milyen továbblépési lehetőségek vannak? Egy élelmiszer előállító üzemben dolgozó számára számos előre lépési lehetőség van. Bármely más élelmiszeriparral kapcsolatos szakma (pl. Pék, Szakács) megszerzése jelentősen könnyebbé válik az érintett számára, mivel a szakmai alapképzés során számos ismeretet már elsajátított. Tovább képezheti magát ezen a területen is, érettségi után technikusi vagy főiskolai minősítést szerezhet.

 

Dobbantó program

2020 szeptembertől a Szakképzési Híd programot új elemként a Dobbantó program és a Műhelyiskolai képzés váltotta fel, amelyek rugalmas tanulási utat biztosítva teszik lehetővé az általános iskolát el nem végzőknek az alapfokú végzettség és egy részszakma megszerzését.

A Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkompetencia-fejlesztés folyik, amelynek célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakma tanulására. A programban mentor tanár közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.

Ezt követően a tanuló tovább léphet a Műhelyiskolai képzésbe, ahol 6-24 hónap alatt részszakmát tanulhat. Műhelyiskolában tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. A Műhelyiskolában kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy-öt fős csoportokban lehet elvégezni. A szakmai ismeretek elsajátítása után államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító bizonyítvány szerezhető, ami legalább egy munkakör betöltésére képesít.

A Dobbantó programot indítottuk a Szerencsi SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskolában és a Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Trefort Ágoston Szakképző Iskolában, de igény szerint indítjuk el a többi intézményünkben is.

Digitális Közösségi Alkotóműhely

3900 Szerencs, Rákóczi út 93.

E-mail

dka@szerencsiszc.hu

Digitális Közösségi Alkotóműhely

A Szerencsen kialakított, jól felszerelt Digitális Közösségi Alkotóműhelyünkben (DKA) a diákok interaktív foglalkozások keretében testközelből is megismerkedhetnek a különféle ágazatokhoz kötődő szakmák korszerű eszközeivel és tananyagtartalmával.

A Szerencsi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye remek lehetőséget biztosít mindazok számára, akik szeretnének új ismereteket szerezni, illetve meglévő tapasztalataikat gyarapítani nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is.

Szívesen fogadjuk iskolai csoportok jelentkezését, és várjuk az érdeklődőket egy-egy foglalkozásra, előre egyeztetett időpontban. Ezeken az alkalmakon bemutatót tart a műhelymester. A foglalkozások maximális létszáma: 12 fő.

Az alábbi eszközök találhatók meg a DKA-ban:

-Robotikai eszközcsomagok: lego robot, mikrobit, aduin rendszer

-Hímző- és varrógép, mellyel képek, figurák, logók tervezhetők és készíthetők.

-A DKA-ban megtalálhatók a multifunkciós varrógépek, melyekkel különböző varrás-fajták készíthetők.

-A 3D nyomtatók segítségével egyedi logók, figurák tervezhetők, szerkeszthetők, majd a gépen keresztül kinyomtathatók.

-A lézervágó és gravírozó-gép a kreatív hobbit űzők számára áll rendelkezésre: segítségével könnyedén készíthetők ajándéktárgyak, például kulcstartók, iskolai logók, valamint képeket lehet tervezni és nyomtatni.

-A DKA-ban vannak még villamossági eszközök, mérő egységek: volt-és ampermérő, multiméterek, forrasztóállomások.

-Ezen kívül megtalálhatóak még különböző szakmák kézi szerszámaiKIMIKK
Alfafém Bt.Certa Szerszámkészítő és Alkatrészgyártó Kft.Diapolo Sport Kft.ÉMÁSZ Hálózati Kft.ÉPSZER Kft.G-Mínusz Kft.Halász Produkt Kft.INNOTEAM Kft.Jabil Circuit Hungary Kft.Kispatak-2000 Kereskedelmi Kft.Kormos Zsuzsanna e.v.MOL Petrolkémia Zrt.Paul és Társa Kft.Prec-Cast Öntödei Kft.TIREK-SZOLG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.UNIO COOP Szövetkezeti Kereskedelmi Zártkörűen Működő RészvénytársaságVilant Kft.

  • SZC logo fehér
  • Szerencsi Szakképzési Centrum

   3900 Szerencs, Rákóczi Ferenc út 125.

  • Telefon: +3647200123

   E-mail: centrum@szerencsiszc.hu

   OM azonosító: 203055

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/000724


  2024Szerencsi Szakképzési Centrum